محمد کشاورز

برنامه نویس ، توسعه دهنده – Mokech

اشتراک گذاری دانش و اطلاعات در تیم و پروژه

2 دیدگاه‌ها

اشتراک گذاری اطلاعات در تیم و پروژه از مهم ترین نکاتی هست که باید انجام بشه در غیر اینصورت احتمال رو به رو شدن با مشکل اشتراک دانش زیاد است.
شاید سوالی که به وجود بیاد این باشه که:

چرا باید زمان صرف کرد که این دانش در بین افراد مشترک در پروژه به اشتراک گذاشته بشه؟ خوب وقتی یک یا دو نفر دارن کار رو هندل میکنن و پیش میبرن چه نیازی به این کار هست؟

information-sharing

فلسفه به اشتراک گذاری دانش و اطلاعات چیه و چه فایده‌ای داره؟

سازمان های موفق روی افراد و توسعه‌ و رشد این افراد سرمایه گذاری میکنن تا در آینده هر دو طرف از این رشد منتفع باشن. به عنوان برنامه نویس، کدها تنها  یک بخش کوچکی از خروجی کار و محصول به حساب میان توضیح دادن در روابط یک-به-یک یا شخص به شخص کاملا وابسته به فرد هست و شاید اطلاعات به طور کامل منتقل و دریافت نشه.در تیم های بزگ که افراد زیاد با تخصص های متننوع وجود داره، برای همین پیدا کردن کسی که بتونه جواب سوالت رو بده سختتره و مدت زمان بیشتری طول میکشه.

اگر یکی از اعضای تصمیم بگیره که از تیم خارج بشه یا برای زمان نسبتا طولانی تری از مرخصی، در دسترس نباشه، اون آدم نمیتونه این انتقال دانش رو به همه انجام بده و در اسکیل بزرگ امکان پذیر نیست در نیتجه تیم عملا دچار نوسان و مشکل میشه.

برای اینکه در اسکیل سازمانی و بزرگ  انتقال دانش و اطلاعات انجام بشه داکیومنت نویسی (مستندسازی) و ویکی ِ تیمی گزینه مناسبی است. اما داکیومنت نویسی هم چندان بی هزینه و دردسر نیست چون باید افراد با تجربه تیم همیشه این داکیومنت رو به‌روز نگه دارن و همین کار یک بار اضافه ای برای تیم و افراد خواهد بود. وجود داکیومنت به پرسش های متداول و مکرر بقیه افراد تیم پاسخ میده و افراد باتجربه تیم وقت بیشتری رو برای کارهای دیگه میتونن صرف کنن.

به این نکته باید توجه داشته باشیم که حتی در ایده‌آل‌ترین تیم‌ها و داکیومنت‌ها هم نفر جدید و افراد تازه وارد نیاز به تعامل با بقیه اعضای تیم خصوصا در دوره آنبوردینگ (onboarding) رو پیدا میکنن ولی وجود داکیومنت پاسخ دهنده خیلی از سوال ها و ابهامات مشترک بین افراد است.

Knowledge sharing

Knowledge sharing

چالش های یادگیری

نبود امنیت روانی

تو محیطی که آدم‌ها رو از ریسک و اشتباه کردن منع می‌کنن و هر لحظه احتمال مواخذه و تنبیه وجود داره شرایطی به وجود میاد که افراد به سمت عدم شفافیت گرایش پیدا می‌کنن.

اطلاعات و دانش جزیره‌ای

یکی از چالش های با اهمیت اطلاعات جزیره‌ای هست که:

  1. هر بخش یا فرد، قسمتی از اطلاعات رو داره
  2. دانش مشترک بین افراد ممکنه همپوشانی داشته و تکراری باشه
  3. اطلاعات بین افراد به دلیل شخصی سازی یا کانفلیکت (تضاد) ممکنه انحراف داشته باشه

نقطه شکست (Single Point Of Failure)

گلوگاه (bottleneck) مهم اشتراک گذاری دانش، وجود نقطه شکست هست که تنها یک فرد به اطلاعات دسترسی داره و در نبود این فرد یا عدم دسترسی بهش، بقیه افراد با مشکل رو به رو میشن. یکی از جملات آشنایی که شاید شنیده بشه:”اینو من زودتر انجامش میدم” یا “نمیخواد بری سراغش، من بلدم و درستش میکنم

در بعضی مواقع شنیدن چنین جمله‌ای یک حس خیال راحتی ایجاد میکنه ولی یک جاهایی هم دقیقا نقطه شکست هست که فرد باید به یک نفر دیگه این مورد  رو آموزش بده تا دانش و اطلاعات در تیم به اشتراک گذاشته بشه.اینکه تنها یک نفر یا تعداد خیلی محدودی از مشارکت کننده‌ها اطلاعات پروژه رو بدونن، ریسک پروژه رو بیشتر میکنه که با چیزی به اسم ضریب اتوبوس این احتمال اندازه گیری و بررسی میشه.

تفکر همه یا هیچ

معمولا (نه همیشه!) دو گروه در تیم وجود داره، کسایی که همه اطلاعات مربوط به پروژه رو میدونن و گروهی که اطلاعات خیلی کمی از پروژه دارن. اگر افراد متخصص و با تجربه‌ی تیم به تازه واردها یا کسایی که اطلاعات کمتری از پروژه دارن آموزشی ارائه نکنن و تازه واردها رو در پروژه نیارن (یا به نوعی پوستشون رو در بازی نزارن) هیچ وقت این اشتراک دانش انجام نمیشه و روند آموزش و یادگیری این افراد به کندی و آهسته پیش میره.

طوطی وار کار کردن

سعی کنیم چرایی کارها و علتشون رو بپرسیم و به بقیه بگیم و از اینکه کاری رو طوطی وارد و بدون هدف و علت انجام بدیم دوری کنیم.

قبرستان خالی!

وقتی کاری نکردی تجربه‌ای هم به دست نیاوردی. به خاطر ترس از شکست و حرف بقیه و سرزنش شنیدن،آدم‌ها از تجربه‌های جدید و کار با چالش‌ها فرار میکننو سعی بر این دارن که تو ناحیه امن کاری خودشون بیشتر حضور داشته باشن تا جایی خارج از این منطقه.

 

-پایان بخش اول-



  1. آرمان بهبودی گفت:

    این “اینو من زودتر انجامش میدم” باعث میشه که روش حل اون سوال رو شخص سوال کننده یاد نگیره و در آینده باز هم پرسش هایی از اون تیپ داشته باشه ( که هم باعث کلافگی خودش میشه و هم شخص سوال شونده )
    خیلی عالی بود محمد جان👌👌❤️

    1. محمد کشاورز مدیر گفت:

      دقیقا همینطوره آرمان، و این کار در آینده بار کاری بیشتر برای فرد باتجربه و برای فرد سوال کننده عدم رشد و درگیر نشدن با پروژه رو به همراه داره.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *